top of page

Gevorkyan prejde na hlavný trh pražskej burzy. Vstúpi aj na bratislavskú



Slovenská spoločnosť Gevorkyan uzavrie prechod na regulovaný trh pražskej burzy cenných papierov Prime už tento štvrtok 21. decembra. Zaradí sa tak k spoločnostiam ako Kofola, Erste či Komerční banka. Na trhu Start bola najväčšia zo všetkých.

„Trh Start určený pre menšie inovatívne firmy nás odbrzdil, ale teraz by sme radi preradili na vyššiu rýchlosť,“ vysvetľuje zakladateľ a majoritný akcionár firmy Artur Gevorkyan.

Technologický líder v odbore práškovej metalurgie tak rozšíri zoznam svojich prvenstiev. Bol prvou slovenskou firmou na pražskej burze Start. Dosiahol rekordnú emisiu vo výške viac ako 727 miliónov Kč (vyše 29,5 milióna eur) výmenou za 17 percent firmy. Najnovšie sa stane aj prvou spoločnosťou, ktorá na pražskej burze preskočila stredný trh a presunula sa hneď na hlavný regulovaný trh Prime.
Budúci rok 1. februára vstúpi Gevorkyan aj na Burzu cenných papierov v Bratislave. Nevydá však na to nové emisie ani ich nestiahne z pražskej burzy, zatiaľ pôjde len o formu duálneho listingu a prípravu na budúce kroky. Ďalšie akcie plánuje vydať až v okamihu, keď bude hodnota spoločnosti značne vyššia ako v súčasnosti.



Stopka pre veľké fondy
Slovenská firma s arménskym vedením vstúpi na hlavný trh pražskej burzy takmer jeden a pol roka po príchode na trh Start. Bola na ňom s firmami ako eshop Pilulka, výrobca mestského mobiliáru mmcité, reštauračná sieť Coloseum či predajca vlasovej kozmetiky Bezvavlasy.

Kým Gevorkyan mal začiatkom decembra tohto roka trhovú kapitalizáciu na burze cez 4 miliardy Kč (163,8 milióna eur), Bezvavlasy ju podľa Burzy cenných papierov v Prahe mali 715 miliónov Kč, mmcité 630 miliónov, Pilulka 622 miliónov a Coloseum 146 miliónov Kč.

Zakladateľ Gevorkyanu vníma obdobie na Starte ako nevyhnutné, aj keď už krátko po vstupe zaznievali signály, že sú na toto prostredie priveľkí.

„Bolo správne začať na trhu Start, pretože má jednoduchšie podmienky. Avšak už po IPO (Initial Public Offering – počiatočná verejná ponuka, pozn. red.) sa nám ozvali z viacerých zahraničných fondov, že je škoda, že nie sme na väčšom trhu, lebo nás nemôžu nakupovať,“ približuje Gevorkyan.

Medzi ich klientov patria Siemens, Porsche, John Deere, Hugo Boss, Bentley i Versace, napriek tomu sa pri prechode na hlavný trh vynára dôležitá otázka. Nebudú naň popri spoločnostiach ako Erste či Moneta, naopak, až príliš malí?

„Budeme dôstojné doplnenie hlavného trhu. Je to dobré aj pre pražskú burzu, pretože pri firmách s dobrým potenciálom bude rásť rýchlejšie aj celá burza,“ hovorí šéf Gevorkyanu.



V spoločnosti Erste, Monety i Českej zbrojovky
Za jeden a pol roka sa hodnota akcií Gevorkyanu síce pohla len zanedbateľne, o potenciále firmy to veľa vraj nehovorí. Dôvodom je správanie investorov, ktorí akcie kúpili a držia.
„Na rast ceny musí byť živý trh. Investori musia predávať, aby iní mohli nakupovať. Ale oni predávať nechcú,“ upokojuje Gevorkyan.

Firma z Vlkanovej tak bude mať ponovom vedľa seba spoločnosti ako ČEZ s obchodovanou hodnotou 535 miliárd Kč (22 miliárd eur), Erste Group Bank (383 miliárd Kč), Komerční banka (135 miliárd Kč), Moneta Money Bank (46 miliárd Kč), Česká zbrojovka (Colt CZ Group SE, 18 miliárd Kč) či Kofola (6 miliárd Kč).

„Už budúci rok by sme chceli byť na úrovni Kofoly a náš plán je priblížiť sa aj Českej zbrojovke,“ predpovedá Gevorkyan a poukazuje na ich dlhodobý medziročný rast cez 12 percent. V minulom roku vykázali tržby 58,6 milióna eur, rok predtým 53,9 milióna eur a v roku 2020 48,2 milióna eur.

Cieľ je kúpiť konkurenciu
Prechod na pražskej burze využíva Gevorkyan aj na vstup na bratislavskú. Zatiaľ však pre ňu neuvoľňuje žiadne nové akcie, ide len o duálne zalistovanie.

„Sú to dve udalosti spojené do jednej. Robíme tak predovšetkým z dôvodu vysokých nákladov a komplikovanej administratívy, čo sa nám nechcelo podstúpiť na dvakrát,“ prezrádza Gevorkyan. Náklady spojené so vstupom na burzu a následnými zmenami sa podľa neho počítajú v desiatkach až stovkách tisíc eur.

Aj preto si chce počkať na druhotné vydávanie emisií (SPO – Secondary Public Offering) dovtedy, kým nebude mať firma väčšiu hodnotu. Aktuálny presun na pražskej burze a vstup na bratislavskú tak bude len príprava na budúce SPO.

„Aktuálne nepotrebujeme tak veľa peňazí, preto nemá význam robiť SPO. Získali by sme možno 10 až 12 miliónov eur, čo by sa nám neoplatilo. Urobíme to až v okamihu, keď bude reálne získať podstatne vyššiu sumu,“ prezrádza Gevorkyan.

Prostriedky z SPO chce potom firma využiť na výraznejší rozvoj na zahraničných trhoch a prípadný nákup konkurencie. Prvými destináciami by sa mali stať USA a Mexiko. Firma tam už má toľko zákazníkov, že lacnejšie by bolo vybudovať tam výrobu ako výrobky dovážať. Voziť tam dokonca nechce ani stroje, uprednostňuje kúpu hotovej výroby.

Celý článok tu.

bottom of page