top of page

Plánujú fabriku v USA, v Prahe získali 30 miliónov. Mieria na burzu v Bratislave

V uplynulých rokoch z Burzy cenných papierov v Bratislave odišli viacerí kľúčoví emitenti ako Prima banka, Union a Slovnaft. V roku 2021 sa k nim pridala VÚB banka, ktorá vykupovala akcie drobných investorov z čias kupónovej privatizácie, aby ich z burzy stiahla.

Kým pražská alebo varšavská burza je pre emitentov a investorov čoraz atraktívnejšia, tá bratislavská je skôr terčom ironických poznámok, že sa na nej nič nedeje. Dôvodom je aj fakt, že slovenské firmy dávajú prednosť financovaniu bankovými úvermi.


„Keď nemáte investorov, tak emitenti nechcú vstúpiť na burzu, pretože sa obávajú nedostatku likvidity. A naopak, keď nemáte emisie, investori nemajú čo nakupovať,“ povedal pred dvoma rokmi v rozhovore pre INDEX šéf Burzy cenných papierov v Bratislave Lukáš Bonko. Veľa sa odvety nezmenilo, na burze sa v súčasnosti obchoduje predovšetkým s dlhopismi finančnej skupiny J&T. Po dlhšom období stagnácie však záujem o ňu prejavil nový hráč, spoločnosť Gevorkyan z Vlkanovej pri Banskej Bystrici.


Celý článok nájdete tu.

bottom of page