top of page

VIDEO: Posviacka pamätníka v GEVORKYAN

V sobotu 12.novembra 2022 sa v areáli spoločnosti GEVORKYAN, a.s. vo Vlkanovej uskutočnila posviacka pamätníka, kamenného kríža, ktorý nesie posolstvo „Žehnaj a ochraňuj nás“, v arménčine a v slovenčine.


Chačkar, ako sa takýto kamenný kríž v arménčine nazýva, je symbol pevnosti a nezničiteľnosti, keďže je vytesaný do skaly. Chačkar posvätil najvyšší duchovný arménskych kresťanov na Slovensku, v Česku a v Maďarsku, otec Barsegh Pilavchyan.


Ako vysvetlil p. Artur Gevorkyan, majiteľ a zakladateľ spoločnosti GEVORKYAN, a.s., týmto pamätníkom chcel vyjadriť poďakovanie Slovákom, že sme nielen ich, Arménov, ale aj ďalších cudzincov tak vrúcne prijali na našom území a že sme im dovolili na našom krásnom Slovensku vytvoriť si svoj druhý domov.

V rádiu LUMEN boli uverejnené dva príspevky, kratší išiel v sobotu 12.11.2022 podvečer v spravodajskom Infolumene a dlhší v pondelok v popoludňajšom Lumenfóre.

Infolumen

„Žehnaj a ochraňuj nás.“ Takýto nápis v slovenčine a arménčine zdobí jedinečný arménsky kríž, ktorý dnes (sobota 12.11.) odhalili v areáli priemyselného parku vo Vlkanovej pri Banskej Bystrici. Iniciátorom zhotovenia a osadenia kríža bol zakladateľ firmy na výrobu kovových súčiastok formou práškovej metalurgie Artur Gevorkyan. Rodák z Arménska chcel aj takýmto spôsobom poďakovať Bohu za pomoc pri práci.

Lumenfórum 14.11.2022

„Niekedy som večer zaspával a nevedel, čo budeme robiť zajtra, ale vďaka Pánu Bohu a jeho pomoci sa nám podarilo prekonať aj ťažké obdobia.“ Aj takto sa vyznal zakladateľ firmy na výrobu kovových súčiastok technológiou práškovej metalurgie Artur Gevorkyan. Z vďaky za túto pomoc, ale aj prijatie na Slovensku dal zhotoviť unikátny arménsky kríž. Cez víkend ho slávnostne odhalili a požehnali pred sídlom firmy v areáli priemyselného parku vo Vlkanovej. Na podujatí sa zúčastnil najvyšší duchovný Arménskej apoštolskej cirkvi pre Česko, Slovensko a Maďarsko a pokrstil aj troch ľudí. Na podujatí nahrávala Jana Ondrejková.


Pozrite si spoločne s nami fotogalériu tohto pamätného dňa:


VIDEO: videoreportáž v televízií LUX


Chačkar – symbol nezničiteľnosti a pevnosti, ale zároveň aj vďaky – krátka správa tu:

Kratka sprava - Chačkar 12.11.2022
.pdf
Download PDF • 487KB


bottom of page